
مری
مِری یا سُرخنای (به انگلیسی آمریکایی:)(Esophagus) عضوی در بدن مهرهداران است که به صورت لولهای عضلانی کار رساندن غذا از حلق به معده را به عهده دارد. این لوله (مری) ۲۵ سانتیمتر طول دارد و بیشترین قسمت آن در قفسه سینه قرار دارد. مری از انتهای تحتانی حلق در محازات مهره ششم گردنی آغاز و در محازات مهره دهم سینهای وارد فضای شکمی میشود. مری در قسمت جلو با سطح پشتی لوب چپ کبد و در عقب با دیافراگم مجاورت دارد.
این لوله حلق را به معده متصل میکند این اتصال از راه سوراخی که توسط این لوله در دیافراگم ایجاد شده برقرار میشود و غذا از این طریق از حلق به معده راه مییابد. انتقال غذا در این مسیر با کمک انقباضات موجمانندی که انقباضات کرموار یا حرکات لوله گوارش نامیده میشود، انجام میشود.
دیوارهٔ مری از مجرا به بیرون؛ از غشاء مخاطی، پیش غشاء مخاطی، لایه عضلانی و بافتهای همبند تشکیل شدهاست.
در انتهای زیرین آن ماهیچهای صاف و حلقوی وجود دارد که از دیدگاه فیزیولوژیکی مانند یک دریچه عمل میکند. هنگامی که این ماهیچه در حالت استراحت قرار دارد غذا به معده انتقال مییابد اما در حالت انقباض از ورود مواد درون معده به مری جلوگیری میکند.
در انسان یک سوم فوقانی مری از جنس عضلات مخطط و بخش تحتانی آن از جنس عضلات صاف است.
انقباضات هماهنگ (حرکات دودهای) ، هر لقمه را به پیش میراند. این لوله معمولاً بین دفعات بلع، منقبض نیست. بنا بر دلایلی، عملکرد صحیح این بخش از بدن متوقف شده و فرد مبتلا به برخی از مشکلات و بیماریها میشود.
اختلالات عملکردی دستگاه گوارش(GI) و اختلالات حرکتی این اندام دارای تنوع گستردهای از نظر علائم و فعالیت هستند و گاهی اوقات به یکدیگر وابسته و مرتبط میباشند. مدیریت این اختلالات نیازمند مقدار زیادی از اطلاعات بیمار و صرف زمان بیشتری است. متخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی، تشخیص بیماری شما را با سؤالاتی در مورد سابقه سلامتی و علائم و نشانههای بیماری شما آغاز میکند. پاسخهای واضح و صریح شما به ایشان کمک خواهد کرد تا علت این اختلال را به درستی تشخیص دهند.
علائم و نشانههای اختلالات
دو علامت شایع اختلالات مربوط به این اندام عبارتند از:
· اختلال بلع
اختلال بلع به معنای مشکلات بلعیدن غذاست. این مشکل زمانی رخ میدهد که عضلات زبان و گردن که لقمه را به جلو میرانند، به دلیل سکته مغزی یا یک بیماری مؤثر بر اعصاب یا عضلات، به درستی عمل نمیکنند. همچنین مواد غذایی ممکن است در داخل مری گیر کند، زیرا اسفنکتر تحتانی آنقدر ریلکس نیست که به مواد غذایی اجازه دهد وارد معده شوند (اختلال موسوم به آشالازی – پایین را ببینید) و یا اینکه انقباضات ناهماهنگ است. (اختلال موسوم به اسپاسم مری).
اختلال بلع میتواند باعث برگشت مواد غذایی شود. علائم آن عبارتند از:
· استفراغ
· احساس گیر کردن چیزی در مری
· احساس درد
· درد قفسه سینه
اگر سن شما بالای ۵۰ سال است و درد قفسه سینه دارید، معمولاً پزشک شما اول به سراغ مشکلات قلبی میرود. اما در صورت سلامت قلب، به اختلالات مری مشکوک خواهد شد.
گاهی اوقات افراد دردی را در قفسه سینه خود احساس میکنند که مانند سوزش سر دل نیست و ممکن است با درد قلب اشتباه گرفته شود. در بسیاری از افراد مبتلا به این نوع درد که هیچگونه بیماری قلبی ندارند، درد آنها ناشی از انقباضات اسپاستیک مری، یا افزایش حساسیت اعصاب و یا ترکیبی از اسپاسم عضله و افزایش حساسیت است.